Egy újabb tökéletes nap 2018.03.10.

A Magyar Orvosi Kamara B.-A.-Z. Megyei Területi Szervezete rendszeresen meghirdet a tagok számára hétvégenként közös kirándulásokat, kulturális programokat. Tájékoztatóban értesülünk az aktuális lehetőségekről, ahová szeretettel várnak minden kedves kollégát és hozzátartozóját.

Legutóbb 2018. március 10-én volt módunk részt venni egy közös kiránduláson.

A reggeli gyülekező a szokásos helyen, a Búza téren volt. A kellemes, enyhe reggelen örömmel üdvözöltük egymást, hiszen egy-egy kollégával, ismerőssel már régen találkoztunk.

Némi várakozás után a buszunk is megérkezett, s hamarosan indulhattunk Budapestre.

Mint minden alkalommal, most is remek hangulatban telt az idő.

A tervezett programnak megfelelően időben érkeztünk a Terror Házához. Néhányan jártunk már itt régebben, de a többség csak hallomásból ismerte . A hely hangulata, a látottak mindenkit lehangoltak, felidéződtek bennünk a régmúlt szörnyű eseményei.

A háromemeletes épület 1880-ban Feszty Adolf tervei alapján polgári lakóháznak épült. Kezdetben a Hűség Háza nevet viselte. Az elnevezés Szálasitól ered, hiszen ez volt híveinek főhadiszállása, itt tartották gyűléseiket. 1944 őszétől a nyilasok vették át az uralmat Magyarországon, s ettől kezdve a Hűség Háza begyűjtőhely és börtön lett. Itt tartották fogva és kínozták az ellenállókat és az ellenségnek kikiáltott áldozatokat.

1945 tavaszán Az Andrássy úti ház új gazdát kapott, pincebörtön-labirintust alakítottak ki az Andrássy út 60. szám alatt. A kommunista rendszer ellenségeinek kikiáltott embereket itt kínozták, ölték meg és csikartak ki belőlük vallomásokat.

Teremről teremre járva, az áldozatok fényképeit, használati tárgyaikat látva döbbenten hallgattuk idegenvezetőnket, aki a látottakon kívül sok érdekes információval és magyarázattal szolgált. Járva a múzeumot korabeli és hiteles filmrészleteket tekinthettünk meg . A börtönpince folyosóin, cellái előtt elborzadva szembesültünk azokkal a borzalmakkal, amiket mi már szerencsére csak a történelemkönyvekből, filmekből ismerhetünk.

Dél körül járt az idő, s az enyhe, már-már tavaszias időben kedvünkre volt a rövid séta a népszerű Oktogon étteremig, ahol egy nem mindennapi, választékos és remek ebédet fogyaszthattunk el.

Jóllakottan, s immár jókedvűen sétáltuk le gazdag ebédünket a Madách színházig, ahol újabb program várt ránk. Andrew Lloyd Webber : József és a színes szélesvásznú álomkabát c. darabot tekintettük meg. A darab bejárta a világ nagy színpadait és mindenütt hatalmas sikerrel játsszák.

Csodás idő, jó hangulat, a viszontlátás öröme, összehangolt program, közös ebéd, színvonalas színházi előadás pazar díszletekkel, jelmezekkel és neves színészekkel, kellemes, kényelmes és biztonságos utazás, minden igényt kielégítő, magas szintű ellátást biztosító szervezők, barátságos útitársak…szóval minden a maximumon!

Egy elégedett feleség

Képgaléria megnyitása