Barangolás a Csallóközben 2019.09.20-22.

Egy jó KAMARAI barangolás a Csallóközben!

2019. szeptember 20-22. között ismételten felkerekedett a területi szervezet egy maroknyi kiránduló csapata felfedezni most a Csallóköz természeti szépségeit, történelmünk emlékeinek felelevenítésével. A három napos kirándulás során számtalan építészeti remekművet csodálhattunk meg, ilyen volt többek között Komáromban a monumentális Monostori erőd. Ezt követően az idegenvezetőnk egy hírtelen ötlettől vezérelve ( és milyen jó ötlet volt! ) kisvonattal átvarázsolt bennünket a város szlovákiai területére, ahol szép, napsütéses időben, egy kellemes délutánt töltöttünk el. Este elfoglaltuk szállásunkat Nagymegyeren. Másnap a Bősi vízierőművet néztük meg, az óriási építmény látványa egyszerre volt félelmetes, és a körülölelő természet csodálatos. Majd Pozsony felé vettük az irányt. Itt a helyi idegenvezető szakszerű és szimpatikus hangvételű vezetése mellett – a várból indulva, végül a történelmi belvárosba érve -, felelevenült előttünk a történelem, és sok minden más, amit a mai szlovák fővárosról tudnunk kell. Városnézés közben elköltöttünk egy finom ebédet is. Dévény várát is szemügyre vettük. Kellemes asztaltársaság mellett este jóleső fáradtsággal költöttük el vacsoránkat.  A panzióban egy esküvő is volt, így lakodalmas nótákra hajthattuk álomra fejünket. Utolsó reggel a Kis-Duna holtágának környékét vettük célba, és itt álltunk meg Gután, egy régi katolikus településen, ahol megnéztük a vízimalmot. Ezt kár lett volna kihagyni! A vízimalmok történetét, működésüket megismerve fürdőztünk a napsütésben, és megcsodáltuk a körülvevő természetet. Utunkat Dunaszerdahely felé vettük, ahol egy villámlátogatást tettünk, jó lett volna belőle többet látni! Kárpótlásként Győrben időzhettünk, ahol megnéztük a Szent László-hermát, és bementünk a Bazilikába is, ott megismerhettük a könnyező Szűzanya kép történetét is. 

Sok élménnyel gazdagodva indultunk hazafelé. Nosztalgiáztunk idegenvezetőnkkel: Szabó Évával, hogy az elmúlt néhány évben milyen sok alkalommal tölthettük el közösen, hasznosan, és kellemesen a kirándulásokat, gazdagodhattunk sok-sok kulturális élménnyel. Dr. Székely Annamária, a területi szervezet titkára, számtalan program megálmodója és kivitelezője összegezte kamarai tevékenységének e legszerethetőbb részét. 

Mi kirándulók, kamarai tagok, és jómagam is, mint a kamara volt, immár nyugdíjas munkatársa azt kívánjuk, hogy e hagyomány ne szakadjon meg! ANNAMÁRIA a kamarában, a továbbiakban ugyan nem vállalt tisztséget, de a kirándulások résztvevői azt szeretnék, hogy e tény ne jelentse azt, hogy a szervezet ilyen irányú tevékenysége elsorvad, hiszen a kirándulók nagy többsége, aki nyugdíjas, örült annak, hogy volt egy szervezet, a KAMARA, aki gondolt rájuk, összefogta a „csapatot”, és programokat talált ki számukra, és invitálta őket! Nem hagyva ki természetesen a fiatalabb és a középkorosztályt sem, akik időről-időre, kisebb létszámban ugyan, de részt vettek ezeken az eseményeken.

Köszönöm, hogy részt vehettem!

Üdvözlettel: Tóth Józsefné ( Nóra )